Hybride leeromgeving

collaboratieve robot - IJssel Technologie

Om medewerkers bewust te maken van die verandering en klaar te stomen voor een nieuwe manier van werken, starten bedrijven, technologiepartijen en kennisinstellingen in Oost-Nederland de Technohub MIRA. In een nieuwe, hybride leeromgeving staat het werken met robots in de maakindustrie centraal.

De Technohub Modulaire opzet voor Industriële Robotisering in Assemblage werkzaamheden (MIRA) heeft als doelstelling medewerkers bewust te maken van hoe robots ondersteunend kunnen zijn bij assemblage werkzaamheden. Binnen het project kunnen zij in een hybride leervorm kennismaken met nieuwe technieken en de inzet van robots. Nederland vergrijst en assemblagemedewerkers worden schaars. Robotisering is een oplossing, maar hoe beïnvloedt dit de medewerker? Juist die vraag staat centraal in Technohub MIRA.

In Technohub MIRA wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technieken, zodat bedrijven en medewerkers gezamenlijk een effectieve inzet van robots kunnen nastreven. Een robot heeft bijvoorbeeld niet de hand-oog coördinatie die een medewerker wel heeft. Waar kan de medewerker juist die kwaliteiten op inzetten en welke handelingen kan de robot doen? De betrokken partners willen een gezamenlijke leeromgeving ontwikkelen waar bedrijven en hun medewerkers deze nieuwe manier van werken kunnen leren.

Brede samenwerking

Technohub MIRA is een initiatief van AWL-Techniek, IJssel, Fieldlab Industrial Robotics (FIR) en onderwijsinstellingen HAN, Radboud Universiteit en Windesheim. Ondernemersorganisatie FME, de topsector HTSM en de vakbonden ondersteunen het initiatief. Sjoerd Keijser, FME: “Robotisering speelt een cruciale rol in de maakindustrie om concurrerend te blijven. Met Technohub MIRA kunnen mogelijkheden voor gerobotiseerd assembleren worden verkend en medewerkers worden opgeleid. Met nieuwe skills wordt het werk voor de medewerkers gemakkelijker, leuker en uitdagender.”

A+O Metalektro, het opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven, heeft voor twee jaar een financiële bijdrage voor het project beschikbaar gesteld. Met deze bijdrage wordt onderzoek uitgevoerd, een hybride leeromgeving opgezet en lesmateriaal ontwikkeld dat mede via leerplatform oZone vrij beschikbaar wordt gesteld aan de technische sector.