Met preventief onderhoud stilstand voorkomen

Wanneer je onderhoud niet op orde is, is de kans groot dat je productielijnen onbedoeld stil komen te staan. Stilstand kost geld. Binnen het vakgebied van onderhoud noemen we dit ook wel RTF: Run to Failure. De lijn blijft draaien tot er iets stuk gaat, pas dan wordt er onderhoudsinterventie gepleegd. Met preventief onderhoud kun je dit voorkomen.

Wij ondersteunenadviseren of nemen onderhoud volledig uit handen

IJssel is groots in productiestops en installatiestops. Wij ondersteunen, adviseren of nemen dit volledig uit handen. Goede stopvoorbereiding en stopcoördinatie zijn een belangrijk onderdeel van preventief onderhoud. Natuurlijk heb je liever niet dat een fabriek stopt, toch is dit vaak onvermijdelijk. Bijvoorbeeld omdat er aanpassingen in de productielijn moeten worden gemaakt, assets worden gereviseerd of gekeurd voor certificering of groot onderhoud nodig is. Met de hulp van IJssel kun je deze stops effectiever gebruiken, met goede coördinatie weten we regelmatig stops die drie weken zouden duren, terug te brengen naar twee weken. Dat is een week winst, we hoeven niet uit te leggen dat deze week synoniem staat voor meer productie en dus meer omzet. Daarnaast zijn geplande stops het ideale moment om preventief onderhoud uit te voeren, zodat ongeplande stops voorkomen kunnen worden. Win-win dus.

Wij maken gebruik van het IJssel-model

Bij IJssel maken we gebruik van het IJssel-model als het gaat om onderhoud. Wat houdt dit model in?

  1. Standaardiseren m.b.v. de onderhoudsscan. Ook bij preventief onderhoud. Hierbij kun je denken aan het standaardiseren van productiestops, zodat deze winst behalen op efficiëntie.
  2. Daarna optimaliseren.
  3. En uiteindelijk innoveren.

 

ijssel-model

 

Beginnen bij het begin: een onderhoudsscan

De basis is altijd standaardisatie, daar kunnen we op verder bouwen. We beginnen altijd bij het begin: onze onderhoudsscan. We maken een blauwdruk van de huidige situatie en identificeren de belangrijkste knelpunten. Vervolgens maken we een roadmap waarin we vastleggen waar we naartoe willen en hoe we daar gaan komen. Het eerste station van deze roadmap is altijd standaardisatie. We hebben een solide basis nodig die werkt. Daarna gaan we aan de slag met optimalisatie en innovatie. Hierin werken we altijd samen. Heb je onze expertise alleen nodig op een specifiek deelgebied, bijvoorbeeld het smeertechnisch onderhoud? Dan is dat ook helemaal prima.

De vervolgstap

De vervolgstap van preventief onderhoud is ‘slim onderhoud’. Deze vorm van onderhoud gaat letterlijk een stap verder. Om dit goed uit te kunnen leggen, nemen we eerst een stap terug naar Condition Based Maintenance. Dit is onderhoud op basis van de status van de machine. Door data en analyse te combineren kunnen we bepalen wat een machine op dat moment wel, of juist niet nodig heeft. Zo weet je zeker dat het onderhoud op het juiste moment komt, niet te vroeg en niet te laat. Bij preventief onderhoud is er een kans dat je onderhoud eigenlijk te vroeg komt. Geen ramp, maar het uitstellen van het onderhoud kan vaak kosten besparen.

Voordelen

De grote voordelen van preventief onderhoud:

  • Voorkomt onnodige stilstand
  • Gaat productverlies en productieverlies tegen
  • Kans op grote defecten wordt kleiner, waardoor ook de onderhoudskosten lager blijven
  • Planmatig in plaats van reactief
  • Efficiënt
  • Verbeterde veiligheid

Wat onze partners zeggen

Onderhoud door IJssel - 1 (1920x600)

 

In de loop der jaren zijn er tal van stappen gezet om de uitvoering, planning en beheersing van het onderhoud te verbeteren.
Hans Brouwer, Manager Maintenance Nedmag

Lees meer ervaringen van onze partners

UptimeWorks: Verrijken van de vakman in het veld

Technische mensen zijn schaars. Deze schaarste zal de komende jaren alleen maar gaan toenemen: dat is een gegeven. Daarom zetten wij in op het verrijken van de vakman in het veld, zodat deze zijn werk efficiënter kan doen. UptimeWorks is hier een perfect voorbeeld van. Deze tool combineert data, analyse en onderhoud. Het maakt inspecties van machines niet alleen gemakkelijker, maar ook beter betrouwbaar. Deze software is onmisbaar in Industry 4.0 én in de komende jaren waarin de noodzaak van het efficiënt inzetten van mankracht met de dag groeit.

Up Time Works (1920x600)

 

Doe de onderhoudsscan en ontdek waar jouw winst te behalen valt

Wil jij ook minder ongeplande stilstand en je productie output vergroten? Wij vertellen je graag welke winst je kunt behalen met onze onderhoudsscan. Vul het formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op om persoonlijk kennis te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Advies*
René Krijnsen Sales Director Maintenance