Leantrainingen voor een beter productieproces

Onze bedrijfskundigen trainden Kisuma-medewerkers in de Lean-filosofie. Hiermee kunnen ze problemen en kleine verbeteringen voortaan gestructureerd en zelfstandig aanpakken. Ploegchefs kregen een extra training, zodat de filosofie geborgd wordt op de vloer.

De trainingen maakten het productieproces van Kisuma aantoonbaar efficiënter; minder stilstand, snellere doorlooptijd en lagere productiekosten. Problemen of mogelijkheden voor verbetering? Daar draaien medewerkers hun hand niet meer voor om. Ze kijken er gestructureerd naar, discussiëren over de beste oplossing, en lossen het vraagstuk vervolgens zelf op.

Minstens zo waardevol is de impact van die zelfstandigheid op de medewerkers zelf. Want al zijn de successen klein, ze hebben door hun frequentie een groot effect op de motivatie en het werkplezier. Ook voelen Kisuma-medewerkers zich nu meer verantwoordelijk en betrokken, omdat ze merkbaar bijdragen aan een beter productieproces.

Flexibiliteit gevraagd – en geleverd

Kisuma Chemicals werkt in ploegen, dus lang niet alle medewerkers zijn tijdens kantooruren aanwezig. Bovendien zorgen nieuwe opdrachten er soms voor dat alles anders loopt dan gepland. Dat vraagt om flexibiliteit. En dus pasten wij onze werkuren aan en gaven we elke groep een training op maat. Vanzelfsprekend vinden wij. Mede dankzij onze flexibiliteit is Kisuma nog altijd blij met de samenwerking. 

Over Kisuma Chemicals

Met circa tachtig medewerkers produceert Kisuma vanuit Veendam elk jaar zo’n 30.000 ton hoogwaardige magnesiumverbindingen voor klanten wereldwijd. Onder andere de bouw en de auto-industrie gebruiken de producten van Kisuma, bijvoorbeeld als hittestabilisator of vlamvertrager. Kisuma Chemicals is een dochteronderneming van de Japanse multinational Kyowa Chemicals Industry. 

De samenwerking is prima verlopen. Met name de flexibiliteit van IJssel stellen wij erg op prijs.

Jeroen Vogelzang Operations Manager Kisuma