Smeertechnisch onderhoud: de meest onderschatte vorm van machine onderhoud

Smeertechnisch onderhoud is misschien wel de meest onderschatte vorm van machineonderhoud. Zelfs bij gerenommeerde, internationale productiebedrijven zien wij de prioriteit ontbreken – en daarmee de specialistische kennis, structuur en juiste uitvoering.

Van bottleneck naar basis

Smeertechnisch onderhoud wordt bij veel bedrijven ‘erbij’ gedaan en is daardoor kwalitatief onder de maat. Te weinig of juist te veel, niet goed aangebracht of überhaupt geen beeld van de smeerbehoefte van onderdelen; stuk voor stuk factoren die een machine langzaam vernielen. Het maakt smeertechnisch onderhoud tot de bottleneck van menig machinepark.

Smeertechnisch onderhoud met IJssel

 • Kritische machines draaiend houden
 • Downtime verlagen, levensduur verlengen
 • Goed smeerplan, de basis voor predictief en proactief onderhoud
 • Smeerschema’s en -taken in een handige app
 • Gespecialiseerde lubrication engineers
 • Inkoop en/of voorraadbeheersing (optioneel)
 • Lubrication Control Unit (optioneel)
 • Trainingen smeertechnisch onderhoud (optioneel)

Oliespuit IJssel PDM

5 musthaves voor smeertechnisch onderhoud

1. Smeerplan

Allereerst maken we een goed smeerplan op basis van het gebruikersprofiel, onze kennis, ervaring en aanbevelingen van smeermiddel- en machineleveranciers.

2. Alle informatie op zak

Alle smeerschema’s en smeertaken uit het smeerplan krijgen een plek in UpTimeWorks, deze software is de spil in alle data die we voor jou verzamelen. Met de app hebben de lubrication engineers altijd de juiste informatie op zak.

3. Altijd schone smeermiddelen- en instrument

Wij zijn product-onafhankelijk en gebruiken daarom alleen de beste vetten en oliën voor jouw machines. Maar zelfs de beste oliën pre-filteren wij, zodat ze in de meest reine vorm de machine ingaan. Voor het zover is kijken we kritisch naar de smeerinstrumenten. Daarbij nemen we afscheid van alle open kannen en trechters. Details maken het verschil.

4. Schoon bewaren

We bieden een standalone, op maat gemaakte Lubrication Control Unit (LCU). Deze unit heeft maximaal 16 aftappunten die allemaal voorzien zijn van een eigen pomp, filter (3μm) en vataansluiting. De LCU kan, indien gewenst, autonoom functioneren dankzij een eigen elektriciteitsvoorziening.

Voordelen Lubrication Control Unit:

 • Nooit meer vervuilde smeermiddelen
 • Voldoen aan de milieunormen
 • Nooit meer een rommelig smeerhok
 • Foutvrij door toepassen van kleurcodering

5. Oliemonstername als ‘gezondheidscheck’

Een oliemonstername is bij ons veel meer dan een smeermiddelen-check. Het is een algehele gezondheidscheck van de machine, Condition Based Maintanance. Zie het als een bloedonderzoek. Behalve de toestand van de smeermiddelen en additieven, meten we bijvoorbeeld ook de mate van vuil- en slijtdeeltjes en de watercontent. Met die informatie krijgen we een beter beeld van de staat van de machine en kunnen we predictief en proactief onderhoud uitvoeren – of daarover adviseren.

Verleng de levensduur van je machines

Wil je weten hoe jij onverwachte storingen kunt voorkomen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.