Excelleren door specialist te blijven

Voor de kiem van de samenwerking gaan we 250 miljoen jaar terug in de tijd, naar de Zechsteinzee, een oerzee vol mineralen en zouten. Als de Zechsteinzee indroogt, laat deze een zeldzame zoutlaag achter. De laag wordt in 1972 bij Veendam ontdekt en blijkt bijzonder zuiver magnesiumzout te bevatten. Zout dat geschikt is voor talloze toepassingen; van vuurvaste bekleding voor staalovens tot milieuvriendelijk bleken van papierpulp. Als wordt besloten het zout te gaan winnen, wordt ‘NEDerlandse MAGnesia’ opgericht, beter bekend als Nedmag.

 

Cover banner IJsselxNedmagkopie

 

Onderhoud van alles wat beweegt

Inmiddels maken zo’n 35 medewerkers van IJssel de winning en verwerking van het magnesiumzout mede mogelijk. “Wij verzorgen al het onderhoudswerk op de locaties van Nedmag. Van onderhoudsscan en -concept tot correctief maar vooral preventief onderhoud, en van het analyseren daarvan tot weer het aanpassen van het concept. Een volledige PCDA-cyclus zoals we dat noemen”, zegt Peter van Dijk, operationeel manager namens IJssel. “We doen dat voor praktisch alles wat beweegt op het terrein en in de fabriek van Nedmag. Dan gaat het om bijvoorbeeld schroeven, pompen en persen, tot aan grote drogers en een calcineeroven van 14 verdiepingen.”

 

Nedmag is een specialist van het hoogste niveau, en kan dat blijven door IJssel

 

Daarnaast runt IJssel het volledige magazijn van Nedmag, van inkoop tot uitgifte en als het nodig is ook (flexibel) personeel. Alles wat IJssel doet voor Nedmag wordt tot in detail geregistreerd in onderhoudsbeheersysteem Ultimo. Peter: “In dit systeem staan zowel de artikelen die we beheren, als alle onderhoudstaken die we doen. Zo heeft Nedmag precies inzicht in wat wij voor ze doen. En ja, ook dit systeem hebben wij geïmplementeerd.” Het is tekenend voor de rol van IJssel binnen de samenwerking, aldus Bernard Arends, eindverantwoordelijke voor IJssels diensten aan Nedmag. “Nedmag is een specialist van het hoogste niveau, en kan dat blijven door het onderhoudsproces uit te besteden aan een specialist op dát gebied; IJssel. Daarbij mag Nedmag meer van ons verwachten dan alleen uitstekend onderhoud.

 

 

Verbeteren, verbeteren

Het is aan ons om processen continu te verbeteren”, gaat Bernard verder. “Daar zijn we elke dag in de afgelopen twintig jaar mee bezig geweest. En dat levert veel op voor onze opdrachtgever – al voelen ‘Nedmaggers’ vooral als collega’s. In kwaliteit, maar ook in kostenefficiëntie. Zo is de afgelopen jaren het aantal assets dat we voor Nedmag onderhouden flink gestegen, maar doen we dat met steeds minder mensen. En in 2022 willen we de inflatie verslaan. Wil zeggen dat we ondanks stijgende personeelskosten de kostprijs van onze inzet hetzelfde willen houden. Het is verbeteren, verbeteren, verbeteren. En daar zijn wij goed in; Smart Maintenance.

 

Ons doel? Geen ongeplande stilstand meer

 

Hoewel er veel bereikt is in twintig jaar, valt er nog genoeg te verbeteren. Waar de uitdaging ligt voor komende jaren? Bernard: “Onder andere in het instromen van nieuwe medewerkers en up to date houden van kennis. Veel specialistische kennis zit momenteel nog in de hoofden van onze mensen, maar die moet toegankelijk worden voor nieuwe medewerkers. Ook in preventief onderhoud is nog genoeg terrein te winnen, het doel is geen ongeplande stilstand meer.

Lees hier meer over onze samenwerking door de ogen van Nedmag.