Second opinion met grote impact

Onze samenwerking begint in 2002 als we met Auping meedenken over de ideale inrichting van de matrassenfabriek. In 2011 vraagt Auping ons voor een second opinion op haar plannen voor een volledig nieuwe fabriek in Deventer. Een vraag met impact, kunnen we nu wel zeggen. Want uit de analyse die onze bedrijfskundigen doen, blijkt dat de beoogde nieuwbouw veel duurder uit zal pakken dan gecalculeerd.  

En daar blijft het niet bij: Onze bedrijfskundigen stellen ook dat de wens van Auping, om van drie naar één locatie te gaan, op een van de bestaande locaties te realiseren is. Er hoeft zelfs maar beperkt nieuwgebouwd als Auping doorpakt met haar plannen om meer klantspecifiek te produceren. Een potentiële ruimte- en kostenbesparing van jewelste dus. 

En dat gebeurt: Klantspecifieke productie wordt technisch mogelijk gemaakt, waardoor het magazijn overbodig raakt en er ruimte komt voor nieuwbouw op eigen terrein. Één fabriek waar zowel hout- en staalproducten als matrassen en boxsprings gemaakt worden. Een projectleider van IJssel begeleidt de nieuwbouw, die tot op de dag van vandaag naar grote tevredenheid dienstdoet. 

Flexibele lijn, flexibele medewerkers

In het oog springend in de nieuwe fabriek is de productielijn voor spiraalbodems, welke onder leiding van een IJssel-projectmanager bedacht en gerealiseerd is. Een belangrijke machine is de opspanlijn voor de spiralen, eveneens door IJssel geëngineerd en gemaakt. In samenspel met onder andere zes lasrobots en een scharnierenpers produceert deze opspanlijn nu iedere minuut een andere spiraalbodem op klantorder. Voorraad is niet meer nodig en de doorlooptijd in de spiraalproductie is van 3 weken teruggebracht naar 3,5 uur. Hierdoor is voor de complete fabriek nu de helft minder ruimte nodig. 

Behalve ‘hardware’ verzorgen we ook ‘continu-verbetertrainingen’ voor Auping. Zo’n tachtig medewerkers maakten we al thuis in de wereld van Lean production. Ook hielpen we een pilotgroep bij het bedenken en realiseren van de juiste methodiek voor het koppelen van hun skills en beschikbaarheid aan de benodigde bezetting. Resultaat is dat medewerkers zich nu zelf inroosteren en proactief werken aan een bredere inzetbaarheid.  

Over Koninklijke Auping

Lekker slapen op bestelling, Auping maakt dat mogelijk. De beddenfabrikant in Deventer levert A-kwaliteit spiraalbodems, boxsprings en matrassen. De totale jaaromzet bedraagt zo’n 70 miljoen euro en de fabriek biedt werk aan ongeveer 350 medewerkers. 

We voelen nu echt het ritme van de klantvraag in de fabriek.

Martijn van Haaf Managing Director Operations Auping