Nieuwe productielijn voor alle fietstypen

 De eerste kennismaking met onze Litouwse collega’s was in Nederland. Aan de hand van video- en fotomateriaal presenteerde Baltik haar wensen voor de nieuwe productielijn, die onder meer elektrische fietsen zou gaan maken. Daarnaast moest de lijn zorgen voor:  

  • Hogere flexibiliteit in de productie/assemblage mét behoud van de kwaliteit 
  • Snellere, stabielere en efficiëntere productie/assemblage 
  • Verbeterde ergonomie voor de medewerkers 

De volgende stap was een grondig productie-assessment in Litouwen. Daarbij bracht een team van IJssel nauwkeurig het huidige productieproces in kaart. Vervolgens is advies uitgebracht over niet alleen de productielijn, maar ook het logistieke proces en automatiserings- en efficiency-verhogende maatregelen. Alles met het doel om de productielijn maximaal tot haar recht te laten komen. 

Dat slaagde. Nadat het advies was afgestemd, volgden het ontwerp, de bouw en de installatie. Resultaat is een multifunctionele productielijn waaraan het prettig werken is. Zo hebben verstelbare productdragers de ergonomie voor de operators aanzienlijk verbeterd, en is door herinrichting van de productiehal de aanvoer van halffabricaten nu veel efficiënter. 

Er wordt nu sneller, efficiënter en flexibeler geproduceerd, waardoor Baltik sneller kan inspelen op vragen uit de markt. Bovendien is de lijn geschikt voor alle soorten fietsen; van kinderfietsen tot zware e-bikes. Deze totaaloplossing voor Baltik heeft zich binnen een half jaar terugverdiend. Missie geslaagd. 

 

We zagen productielijnen die IJssel had gerealiseerd bij een partner van ons. Wat ons ook erg aansprak is de kennis die IJssel heeft van Lean thinking.

Žilvinas Dubosas CEO Baltik Vairas

Resultaat dat naar meer smaakt

De geslaagde eerste samenwerking was voor Baltik Vairas reden voor een vervolgopdracht: de twee bestaande productielijnen vervangen. Ook deze lijnen zijn multi-inzetbaar geworden en net zo ergonomisch en efficiënt als hun oudere broertje. De band tussen Baltik en IJssel is intussen erg sterk. De verwachting is dan ook dat dit niet het laatste gezamenlijke project is. 

Over Baltik Vairas

Baltik Vairas uit Litouwen is, met de productie van een half miljoen fietsen per jaar, een van Europa’s grootste fietsenfabrikanten. Het bedrijf exporteert zijn fietsen jaarlijks naar 14 landen.