Ben & Jerry’s

Ben & Jerry’s maakt in Hellendoorn ijs voor heel Europa. Omdat de lonen in Nederland relatief hoog zijn, moet deze locatie zich onderscheiden door slim te produceren. IJssel helpt daarbij.

Brede blik, gerichte oplossingen

De oorspronkelijke vraag aan ons was vrij specifiek: de snelheid van de Ben & Jerry’s 1-productielijn verhogen, maar uiteraard wel met behoud van de productkwaliteit. Ook zocht Ben & Jerry’s een manier om het aantal chunks – de bekende brokjes in het ijs – te detecteren. Een mooie uitdaging voor een bedrijfskundige van IJssel.

Al analyserend kwamen al snel ook andere, waardevolle verbeterpunten aan het licht. Zoals bij het maken van de populaire ‘Half Baked Ice Cream’. De productie hiervan leverde onnodig afval op, zo toonde IJssel aan, terwijl afval vermijden juist een speerpunt is voor Ben & Jerry’s. Ook werden er (oplosbare) problemen met het afvulsysteem blootgelegd.

Better, faster, stronger

Allereerst is een aantal terugkerende storingen permanent opgelost, daarmee ging de Ben & Jerry’s 1-productielijn stabieler draaien. Vervolgens is samen met het team een goed werkend en sneller afvulsysteem voor ‘Half Baked’ gerealiseerd. Evenals een efficiëntere lay-out van de lijn, inclusief een detectiemethode voor de befaamde chunks. Door de gezamenlijke aanpak kregen ook de werksfeer en -houding een boost. Win win dus.

Medewerkers van de toekomst

De ijsfabriek van Ben & Jerry’s staat bekend als een dynamische omgeving met een sterke focus op verbeteren. Een mentaliteit die IJssel als gegoten zit. Met onze frisse blik, ervaring en expertise zijn we in staat onontdekt potentieel te zien, en dat proactief te benutten. Maar altijd mét de medewerkers. Het resultaat bij Ben & Jerry’s: medewerkers die enthousiast raken van successen die ze boeken en het zien van verbeteringen die nog mogelijk zijn. Zo is een positieve flow ontstaan die bijzonder stimulerend werkt. 

Op verzoek van Ben & Jerry’s organiseerden we ook een inspiratiedag voor het zeventigkoppige productieteam. Centraal stond de transformatie naar een slimme fabriek. In een carrousel met drie rondes maakten medewerkers kennis met Smart Production, Smart Maintenance en Smart People. De dag zette aan tot nadenken over verbeteren, inzet van nieuwe technologie en de rol van medewerkers in de productieomgeving van de toekomst.  

Over Ben & Jerry’s

In Hellendoorn maakt Ben & Jerry’s, onderdeel van Unilever, ijs voor heel Europa. Voornamelijk Ben & Jerry’s, maar ook Magnum After Dinner. Er werken ongeveer 140 medewerkers die samen jaarlijks ruim 50 miljoen liter ijs produceren. De snelle groei van de fabriek vraagt om een innovatief werkklimaat. 

De bedrijfskundige van IJssel hanteert een heel duidelijke structuur op het gebied van verbeter- en procesoptimalisatie. De theoretische benadering kan hij perfect omzetten in de praktijk. Daarmee is hij voor ons de juiste man op de juiste plaats.

Raymond Rensink Operations Manager Ben & Jerry’s