Van workshop tot besturing van ultieme N=1 productielijn

Deze reis begint in 2016, als Bruil ons vraagt om workshops Smart Industry te geven voor een vijftal werkmaatschappijen. Van elke werkmaatschappij trainen we een dwarsdoorsnede van het personeel; van de verkoopmanager en productievoorman, tot een planner en chauffeur. Ze maken kennis met productie-innovatie en nieuwe technologieën, en we brainstormen over technologische kansen in het eigen proces. In subgroepjes werkt men aan een ‘droomproces’; een proces dat in een tiende van de levertijd, voor de helft van de prijs, volledig op maat én duurzaam de ultieme concurrent kan verslaan. De workshops blijken een belangrijke inspiratiebron voor Bruils innovatieprogramma.  

Twee jaar later mag het resultaat er zijn: een N=1 3D-betonprintlijn die betonelementen op maat maakt. Dure mallen zijn vanaf dan overbodig en er wordt minder materiaal gebruikt. De robot heeft namelijk genoeg aan het digitale ontwerp van de architect. IJssel is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de integrale besturing. Hiervoor wordt het flexibele besturingssysteem UpTime Control ingezet. Na aanbieden van de printfile regelt de operator met dit systeem de aanvoer van droge mortel, de aansturing van de menger, de transportwagen en de printrobot.

Kaizen event voor 3D-betonprintlijn

Om het outputniveau van de 3D-betonprintlijn verder te verhogen, organiseerden we een Kaizen event. Kern van deze, van oorsprong Japanse methode is het klein maken van grotere problemen, het vinden van daadwerkelijke oorzaken en het bedenken en implementeren van oplossingen. Met een multidisciplinair team van echte probleemoplossers werkten we met Bruil aan de belangrijkste verstoringen. Steeds volgens een vaste methodiek. Zo werden er in korte tijd veel kleine verbeteringen aangebracht, die samen een grote verbetering vormden. 

De tweede pijler van een Kaizen event was het creëren van standaarden voor belangrijke dagelijkse werkprocessen. Zo creëerden we gezamenlijk visuele werkinstructies voor bijvoorbeeld opstarten, schoonmaken, ombouwen, materiaalwissels en het verhelpen van veel voorkomende verstoringen. 

Over Bruil

In elke fase, van zowel woning- als utiliteitsbouw, is Bruil een innovatieve en ervaren partner. Bruil levert een totaalpakket van betonmortel, droge mortel en (architectonisch) prefabbeton. Onder de merknaam Coba is Bruil succesvol als leverancier in de afbouwmarkt.

Slimme bouwproducten maken met minder grondstoffen: zo luidt onze nieuwe missie. Daarom hebben wij het productie-innovatieprogramma Smart Industry bij IJssel gevolgd.

Gert Nijman Adjunct-directeur Bruil beton & mix