Collaboratieve robots

Onze rol bij OPHTEC begon bij de wens voor het automatisch beladen van een nieuwe draaibank in het productieproces. Dit zou het efficiënt produceren van een geavanceerde lens mogelijk maken. Wens was om de draaibank automatisch – en natuurlijk veilig en betrouwbaar – te beladen met een robot. IJssel en OPHTEC gingen gezamenlijk op zoek naar een robot die aansluit bij de eisen, wensen en het verdere productieproces. Dit leverde de UR5 collaboratieve robot van Universal Robotics op. Doordat het systeem automatisch schakelt tussen verschillende lensmodellen, kan er nu zonder tussenkomst van mensen geproduceerd worden. Aansturing gebeurt met de betrouwbare en flexibele IJssel-software UpTime Control, die dankzij de toegankelijke scripttaal eenvoudig aan te passen is.

Maar hier bleef het niet bij. Na goede ervaringen met de UR5 werd IJssel gevraagd een tweede collaboratieve robot te implementeren. Nu assisterend aan een innovatieve lasertechnologie die op elke lens een micro-ID-code aanbrengt. Hiermee zijn de lenzen te allen tijde te identificeren en dus ook te traceren tijdens het productieproces. Dit maakt het produceren van nog kleinere series – en zelfs klantspecifieke producten – mogelijk. De collaboratieve robot voorziet de laserunit van de lenzen, neemt ze vervolgens weer af, en maakt ze klaar voor de volgende procesfase.

”IJssel is een gewaardeerde partner van ons geworden. Hun frisse, deskundige blik heeft ons verder gebracht – en doet dat nog steeds. Te prijzen valt dat IJssel verder kijkt dan sec de technologische oplossing, ze kijken ook goed naar integratie in de bestaande situatie. De samenwerking is uitstekend, echt een wisselwerking, ook nu IJssel het voortouw heeft bij het ontwerpen van ons integrale besturingssysteem.”

Nieuwe software voor volledige lijn

Voor een medisch bedrijf als OPHTEC is een veilig, gevalideerd, stabiel, maar ook flexibel besturingssysteem van levensbelang. De continuïteit van de volledige productiefaciliteit is ervan afhankelijk. Daarom, en vanwege de goede ervaringen met IJssel en onze UpTime Control-software, heeft OPHTEC ons verzocht te onderzoeken of de volledige productielijn uitgerust kan worden met dit besturingssysteem.

Over OPHTEC

Elk jaar produceert OPHTEC uit Groningen vele duizenden implanteerbare lenzen voor de oogheelkunde. Ze worden wereldwijd ingezet om mensen met staar of oogtrauma weer beter te laten zien, of om mensen van hun bril af te helpen.

IJssel is een gewaardeerde partner van ons geworden

Erwin Kerstholt Production Engineer OPHTEC